Пепел и прах

../images/flamingo.thumbnail.png

Built to last

15 години вярна служба, с едно обновяване на софтуера през ‘97-ма. Иначе казано, яки ги правеха едно време машините и операционните им системи. Яки, ама да гледаш п***о на PseudoColor visual не си е работа, нали?

България в Top500

Доживяхме да видим официално български суперкомпютър в Top500. Ама не като онзи “компютър” на НАП, който по едно време се мъдреше на последната страница на списъка, дето всъщност не бил компютър, ами били много компютри, че и на различни места в страната… Но, да не се отвличам. Дами и господа, в цялото й величие, представям ви извадката от втора страница на списъка на 500-те регистрирани суперкомпютъра в света:

../images/66.thumbnail.png

Българският Blue Gene/P в Top500

Прави впечатление фактът, че декларираната консумация (в kW) на нашия BG е двукратно по-голяма от тази на четиримата му братя-близнаци под него. Може би, обяснението на този интересен факт се крие в това прес-съобщение на ДАИТС:

../images/67.thumbnail.png

България си има Blue Jene

От него става ясно, че IBM са произвели за агенцията специална модификация на Blue Gene, наречена Blue Jene, навярно проектирана да върши същата работа, но с двукратен разход на ресурси (и на двукратна цена, разбира се)… При това, от ДАИТС до такава степен са се въодушевили, че се отнасят към машината като към някакъв култ, наричайки я Суперкомпютъра (с главна буква при това).

Да ни е честито!

П.П. Пак си губя времето със странични неща. Но обещанията не са ли точно за това, за да не се спазват? :)

П.2П. Не претендирам, че познавам до перфекционизъм правилата на езика ни, но в съобщението от ДАИТС е показана брутална неграмотност, едновременно в техническо и в езиково отношение, при това от отдел за връзки с обществото!

why…

Бях си обещал да не пиша тук до предзащитата, но това просто не мога да го пропусна:

../images/3043807944_5dec664e78.thumbnail.jpg

(снимката е взета от тук)

Явно задръжките на маркетинговите отдели падат, когато става дума за войната между LSF и SGE (Sun Grid Engine), двете най-разпространени системи за управление на разпределени ресурси (или СУРР, както биха написали в учебниците от близкото минало). Това са тениски, които Platform Computing (авторите на LSF) раздавали на конференцията Supercomputing 2008. Не знам защо, но и аз искам такава! :P

Friends don’t let friends run serial code

… или мързелива среднощна паралелизация на вече поостарели фортрански спагети с OpenMP. ‘щото нали с HECToR вече сме приятели, а той не се радва особено, когато дъвче серийни програми. Което ми напомня, че някога бях обещал на малцината настоятелни читатели, чиито RSS/Atom агрегатори неуморно чоплят тук в очакване на HTTP код, различен от 304, че ще започна да споделям на разбираем български език част от тайните на паралелното програмиране, което, с наводняването на пазара с всякакви 4-, 8-, 16-, 32-, 256- и изобщо N-глави змейове (където N може и да не е степен на двойката), все повече излиза от сянката на шумните и климатизирани академични подземия за да се настани удобно в лоното на разработчиците на софтуер за по-обикновените потребители (и това вероятно стана най-дългото изречение, което съм писал през живота си, ако броя и текста в тази скоба). Нека само си завърша дисертацията…

Гледам, Cray продават “персонални” суперкомпютри от серията CX1 онлайн. С възможност за преинсталиран Windows HPC Server 2008 (където HPC е акроним на Highly unProductive Computing). LOL Добре, че имат и опция с RHEL. Ако ще си купувате, по-добре да имате кредитна карта с по-голям лимит, защото само кутията струва 4999 GBP, при това без InfiniBand модула (7111 GBP с него)? Дори захранващите кабели са включени в цената - 62 паунда. Който иска Windows, се бърка за още 2168 GBP, а ако иска и да му го инсталират на място - добавя още 2408 GBP. Излиза някъде 2 пъти по-скъп от нашия клъстер и България не е сред страните, в които се поддържа официално :P

И като стана дума за нашия клъстер, сега се сещам, че май не съм се похвалил - вече развива над 720 GFLOPS сумарно за двата дяла (цък тук за подробности). Вероятно вече сме в Top5000 ;)